Använda spektral pulsvågdoppler

OBS: Pulsad doppler är tillgängligt för kunder i USA via förinställningen Vaskulär: Åtkomst på iOS-enheter som kör den senaste versionen av Butterfly iQ-appen.

Spektral pulsvågdoppler är ett kvantitativt läge som grafiskt visar mätningar av blodflödeshastighet över tid. När du använder pulsdoppler kan du:

• Visa och justera positionen för provvolymen genom att hålla och dra porten.
  • Visa och justera vinkelkorrigeringen genom att hålla och dra den vita skjutmåttpricken.
  • Växla mellan liveläget Pulsdoppler och live B-läget genom att trycka på knappen Starta spektrum/Uppdatera B-läge.
  • Justera förstärkningen av spektralt spår genom att dra fingret åt vänster och höger på spåret medan spåret är live.
  • Justera skalan för att optimera för högt eller lågt flöde genom att trycka på kontrollen Lågt flöde/Högt flöde mitt på skärmen. Observera att kontrollen definierar ditt nuvarande tillstånd.
  • Justera bläddringshastigheten för spåret Spektral doppler genom att trycka på kontrollen Långsam bläddring/Snabb bläddring mitt på skärmen. Observera att kontrollen definierar ditt nuvarande tillstånd.

Om du vill justera förstärkning och djup i referensbilden för B-läge, ska du avsluta läget Pulsdoppler och optimera bilden i B-läge, läget Färgdoppler eller läget Effektdoppler.

Så här använder du spektral pulsvågdoppler:

1. Välj förinställningen Vaskulär: Åtkomst.
  2. Välj knappen Åtgärder längst ner på skärmen. Välj Pulsdoppler.
  3. Håll och dra provvolymens grind (det fyrkantiga området i mitten av pilen) till önskad plats inom undersökningskärlet.
  4. När den är placerad ska du justera pilens riktning längs flödesriktningen. Om flödet i kärlet är kraniellt, ska du peka pilen kraniellt. Om flödet i kärlet är kaudalt, ska du peka pilen kaudalt.
    • Försiktighet: Flödesriktningen representeras relativt pilens riktning. Felinställning av pilen kan leda till felaktig tolkning av flödesriktningen. Kontrollera noga att pilen är i linje med den förväntade blodflödesriktningen.
    • Observera! Flödet i pilens riktning kommer alltid att visas ovanför baslinjen. Flödet mot pilens riktning kommer alltid att visas under baslinjen.
  5. Klicka på ”Starta spektrum” för att starta spektralspåret.
  6. Om du inte ser ett spår ska du justera provvolymen. Så här justerar du provvolymen:
    • Håll och dra pilen, som automatiskt pausar spektrumet och startar referensbilden för B-läget.
    • Tryck på knappen Uppdatera B-läge för att manuellt pausa spektrumet och starta om B-läget.
  7. Du kan justera spårhastigheten genom att klicka på knappen ”Långsam bläddring/Snabb bläddring”.
  8. Justera hastighetsskalan genom att trycka på knappen Lågt flöde/Högt flöde eller dra baslinjen.
  9. Du kan lägga till kommentarer genom att frysa bilden och knacka på kommentarknappen.
  10. Du kan lägga till mätningar genom att frysa bilden och välj linjära mätningar.
    • Observera! Anteckningar och mätningar får endast läggas till i regionen Spektralt spår.
  11. Hastighetsmätningar kommer att representeras i cm/s som den högsta systoliska hastigheten (PSV), vilket är det absoluta värdet på det vertikala avståndet från baslinjens första skjutmåttspunkt och den slutliga diastoliska hastigheten (EDV), vilket är det absoluta värdet på det vertikala avståndet från baslinjen för den andra skjutmåttspunkten.
  12. Skillnaden i tid mellan vänster och höger ände av skjutmåttet kommer att representeras som tid (t) i sekunder.
  13. Du kan spara en pulsdopplerbild genom att frysa och sedan trycka på registreringsknappen.